Opleiding Systeemtherapeutisch werker

Heb je een zorggerelateerde HBO vooropleiding en werk je graag met gezinnen? Zou je beter willen weten wat je aan interventies kan inzetten en hoe je hier keuzes in maakt? Dit komt aan bod in de opleiding tot Systeemtherapeutisch werker (STW) van ISP & meer. Doel is dat je praktisch leert werken met de principes en uitgangspunten van systemisch werken. Je kunt je hiermee ook verder ontwikkelen tot NVRG geregistreerd Systeemtherapeutisch werker.

Inhoud opleiding

Wil je je kennis vergroten op systemisch vlak, en ook vooral leren hoe je die kennis kan toepassen in het werken met gezinnen? Deze eenjarige opleiding biedt deze combinatie! In het eerste deel van de opleiding staat de geschiedenis van de systeemtherapie centraal, is er aandacht voor een aantal basisbegrippen en bekijken we de invloed van verschillende contexten en rasters op cliënten, interacties, therapeutische systemen en het vak. Tevens worden vier perspectieven nader belicht en wordt van daaruit geoefend met systemische therapeutische vaardigheden. We werken vanuit het Truijens Therapeutisch Interactie Model (tTIM©), een metamodel waarbinnen je gestructureerd systemische concepten ordent aan de hand van het Tweesporenmodel.  Er is altijd ruimte om de geleerde theorie te koppelen aan eigen casuïstiek en de eigen werksituatie.

Ook de groeps- of individuele supervisie die is benodigd om de registratie tot STW NVRG te behalen, kan door ISP & meer worden verzorgd.

Investering

De opleiding beslaat veertien lesdagen (in totaal 100 uur). De opleiding is erkend door de NVRG en tevens geaccrediteerd bij de SKJ en de LV-POHGGZ en het Register Vaktherapie. Er wordt gewerkt met een online leeromgeving waar je onder meer opdrachten maakt en toegang tot literatuur krijgt. De kosten van de opleiding bedragen €3625,-.

Wat krijg je hiervoor?

  • 100 uur opleiding, kleinschalig, met individuele aandacht
  • veel literatuur, opdrachten en oefenmateriaal in een online leeromgeving
  • 14 dagen lunch, versnaperingen en drinken
  • een geïntegreerde opleiding vanuit een gefundeerd raamwerk
  • de optie (groeps-)supervisies er los bij te boeken naar eigen wens/ tijdsspanne

Waar kan je nog meer rekening mee houden? Er is bijvoorbeeld een basisboek wat je zelf aan dient te schaffen en waarover we je op tijd informeren, zie ook Veelgestelde vragen hieronder.

Wie & waar?

De opleiding wordt verzorgd door Anna van der Meer en co-docenten die in opleiding zijn tot docent bij ISP & meer. Incidenteel kunnen er gastdocenten optreden. Je kunt de opleiding volgen op locatie van Kind & meer in Oosterbeek en ook een in company opleiding op eigen locatie behoort tot de mogelijkheden.

opleidingsdagen

De eerstvolgende opleidingsgroep STW waar nog plek is start op 2 november 2023! De opleidingsdagen vinden om de week plaats, en starten om 9.00 uur. De opleidingsdagen duren tot 16.45 uur ( *met uitzondering van de laatste lesdag: reserveer die tot uiterlijk 20 uur!).

data

2 november 2023
16 november 2023
30 november 2023
14 december 2023
18 januari 2024
1 februari 2024
29 februari 2024
14 maart 2024
28 maart 2024
11 april 2024
25 april 2024
23 mei 2024
6 juni 2024
20 juni 2024*

Data, tijden en locaties zijn onder voorbehoud en kunnen bij onvoldoende deelname of bijzondere omstandigheden door ISP & meer worden gewijzigd, zie Algemene Voorwaarden.

Ben je enthousiast geworden en wil je graag meer weten, neem dan gerust contact met ons op. Wil je je inschrijven voor de eerstvolgende cursus? Dat doe je hier! Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina

Reacties

Een perfecte samenhang van theorie en praktijk. Mijn systemische kennis is zich op volle toeren aan het uitbreiden. Smaakt naar meer! Eindelijk ervaar ik echte handvatten om mijn werk met hele complexe gezinssystemen beter uit te voeren! De docent heeft veel parate kennis, enthousiast, geordend, continue in afstemming met de groep, passievol, erg leerzaam en prettige wijze van benadering.

Tessa Hofstede, gezinswerker verbonden aan crisiscentrum Meisa, Levvel

Praktische voorbeelden; de manier van lesstof aanbieden waarbij de kennis heel helder overgebracht werd. Er kon veel geoefend worden in de les en in de praktijk daarbuiten.

Yannick van Dijk, psychomotorisch therapeut, Kind & meer

Ik kan nu nieuwe dingen doen op mijn werk, die ik leuk, mooi en nuttig vind. Ik zie dat mensen er baat bij hebben en het een belangrijke toevoeging is aan de behandeling. Ik heb veel handvatten gehad om mezelf verder te ontwikkelen.

Anoniem

Voor mij was het twee-sporen model erg verhelderend. Daarnaast vond ik het maken van het genogram confronterend, maar ook erg interessant. Hierdoor heb ik mezelf echt wel beter leren kennen.

Natasja Onnink, Ambulant begeleider, Mare Bijzonder Zorg

De docent heeft met veel enthousiasme haar kennis overgedragen, de lessen waren goed voorbereid en elke les weer was er tijd voor serieuze zaken maar ook humor.

Ik heb mega veel aan deze cursus gehad. Ik weet ik nu wat ik binnen het gezin aan het doen ben en welk doel ik heb in gesprekken

Anita Sukkel, Systemische Werker, Levvel/de Koppeling

Ik ben erg te spreken over de docent die met voorbeelden alle theoretische concepten tastbaar kon maken, goed en veel kon schakelen tussen theoretisch-filosofische vraagstukken en de weerbarstigheid van de praktijk. Er was voldoende afwisseling in lesmateriaal. Ik ben als hulpverlener opgegroeid met: Wij werken hier competentie-, systeem- en oplossingsgericht. Die zin heeft een hele nieuwe invulling voor me gekregen in de vorm van verdieping in de concepten die ik al jaren vagelijk hanteer, maar nu pas helder lijk te kunnen zien.

Merel Benschop, maatschappelijk werker gezinsvormen, Levvel

Ik vind dat de docent een heldere manier van uitleggen heeft. Leuk dat ze zelf veel kennis uit de jeugdhulpverleningspraktijk heeft en de voorbeelden goed aansloten bij mijn eigen werk. Ik vind dat de docent ons echt in ‘onze kracht’ heeft gezet door uit te gaan van ieders goede intenties en het leerproces echt bij ons te laten. Bedankt voor de leerzame maanden!

Rosa, jeugdhulpverlener

Veelgestelde vragen

De kosten van het door de cursist aan te schaffen boek bij de STW opleiding bedragen ongeveer 40 euro.

De gemiddelde voorbereidingstijd voor een cursusdag (lezen, uitwerken van opdrachten, e.d.) ligt tussen de 5 tot 10 uur per twee weken.

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie kun je lezen wat de vooropleidingseisen zijn, en eventueel een verzoek indienen om je vooropleiding te laten toetsen.

De cursus is erkend door de NVRG (D19004) en geaccrediteerd bij de SKJ (SKJ209527) (160 punten). Ook is hij geaccrediteerd door de LV-POHGGZ (D434521) (30 punten) en door het Register Vaktherapie (ID 513224) (75 punten). 

Meer informatie of afspraak inplannen?

Heb je vragen
over de cursus?

Wil je
inschrijven?

Scroll naar boven