Inhoud opleiding
Wil je je kennis vergroten op systemisch vlak, en ook vooral leren hoe je die kennis kan toepassen in het werken met gezinnen? Deze eenjarige opleiding biedt deze combinatie! In het eerste deel van de opleiding staat de geschiedenis van de systeemtherapie centraal, is er aandacht voor een aantal basisbegrippen en bekijken we de invloed van verschillende contexten en rasters op cliënten, interacties, therapeutische systemen en het vak. Tevens worden vier perspectieven nader belicht en wordt van daaruit geoefend met systemische therapeutische vaardigheden. We werken vanuit het Truijens Therapeutisch Interactie Model (tTIM©), een metamodel waarbinnen je gestructureerd systemische concepten ordent. Er is altijd ruimte om de geleerde theorie te koppelen aan eigen casuïstiek en de eigen werksituatie.
Ook de groeps- of individuele supervisie die is benodigd om de registratie tot STW NVRG te behalen, kan door ISP & meer worden verzorgd.
Investering
De opleiding beslaat veertien lesdagen (in totaal 100 uur). De opleiding is erkend door de NVRG en tevens geaccrediteerd bij de SKJ en de LV-POHGGZ en het Register Vaktherapie. Zie Veelgestelde vragen voor de huidig lopende accreditaties. Er wordt gewerkt met een online leeromgeving waar je onder meer opdrachten maakt en toegang tot literatuur krijgt. De kosten van de opleiding bedragen €3806,25,-.
Wat krijg je hiervoor?
- 100 uur opleiding, kleinschalig, met individuele aandacht
- veel literatuur, opdrachten en oefenmateriaal in een online leeromgeving
- 14 dagen lunch, versnaperingen en drinken
- een geïntegreerde opleiding vanuit een gefundeerd raamwerk
- de optie (groeps-)supervisies er los bij te boeken naar eigen wens/ tijdsspanne
Waar kan je nog meer rekening mee houden? Er is bijvoorbeeld een basisboek wat je zelf aan dient te schaffen. Dit is het boek: systemisch werken, een relationeel kompas voor hulpverleners. Zie ook Veelgestelde vragen hieronder.
Wie & waar?
De opleiding wordt verzorgd door Anna van der Meer en co-docenten die in opleiding zijn tot docent bij ISP & meer. Incidenteel kunnen er gastdocenten optreden. Je kunt de opleiding volgen op locatie van Kind & meer in Oosterbeek en ook een in company opleiding op eigen locatie behoort tot de mogelijkheden.
Opleidingsdagen
De opleidingsdagen vinden om de week plaats, en starten om 9.00 uur. De opleidingsdagen duren tot 17.00 uur ( *met uitzondering van de laatste lesdag: reserveer die tot uiterlijk 20 uur!).
Data
Lopende cursus | Geplande cursus |
---|---|
29 augustus 2024 12 september 2024 26 september 2024 10 oktober 2024 7 november 2024 21 november 2024 5 december 2024 19 december 2024 16 januari 2025 30 januari 2025 13 februari 2025 13 maart 2025 27 maart 2025 10 april 2025 | 4 september 2025 18 september 2025 2 oktober 2025 30 oktober 2025 13 november 2025 27 november 2025 11 december 2025 15 januari 2026 29 januari 2026 12 februari 2026 26 februari 2026 12 maart 2026 26 maart 2026 9 april 2026 |
Data, tijden en locaties zijn onder voorbehoud en kunnen bij onvoldoende deelname of bijzondere omstandigheden door ISP & meer worden gewijzigd, zie Algemene Voorwaarden.
Ben je enthousiast geworden en wil je graag meer weten, neem dan gerust contact met ons op. Wil je je inschrijven voor de eerstvolgende cursus? Dat doe je hier! Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina
Reacties
Sluit volledig aan op de praktijk, cijfer 10. Alleen al de interactiedimensies en het kijken naar het type samenwerkingsrelatie en daar mijn benaderingswijze op aanpassen is zo enorm helpend en geeft zoveel inzicht.
Een 10. Klinkt haast onmogelijk he?! Het is echt waar. Ik heb zo anders leren denken. Veel meer vanuit het hele systeem. Veel meer vanuit de behoefte van het systeem. Ook het taxeren van de samenwerkingsrelatie is zo nuttig. Eigenlijk is dat laatste voor iedere hulpverlener nuttig.
Na iedere lesdag nam ik weer wat mee wat ik kon gebruiken in mijn werk en in de verschillende casussen die ik heb. Een soort onophoudelijke stroom aan informatie die helpend is voor mij als professional in de jeugdzorg maar ook als mens.
Wat is deze opleiding helpend geweest in mijn werk. Het zien van verbanden, relaties (driehoeken vooral), het komen tot inzicht in patronen, de vraagstellingen, tot komen tot dilemma’s, mijn positie en rol.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de aanvullende kosten voor literatuur die niet in het cursusgeld zijn inbegrepen?
De kosten van het door de cursist aan te schaffen boek bij de STW opleiding bedragen €46,-. Klik hier om te zien om welk boek het gaat.
Hoeveel voorbereidingstijd is nodig?
De gemiddelde voorbereidingstijd voor een cursusdag (lezen, uitwerken van opdrachten, e.d.) ligt tussen de 5 tot 10 uur per twee weken.
Hoe weet ik of mijn vooropleiding voldoet aan de vooropleidingseisen van de NVRG?
Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie kun je lezen wat de vooropleidingseisen zijn, en eventueel een verzoek indienen om je vooropleiding te laten toetsen.
Accreditatie
De cursus is erkend door de NVRG en geaccrediteerd bij de SKJ (160 punten). Ook is hij geaccrediteerd door de LV-POHGGZ (30 punten) en door het Register Vaktherapie (75 punten).