Bijscholing GDO

Ben je systeemtherapeut en wil je weten hoe je samen met het gezin via onderzoek patronen in kaart kan brengen? Gezinsdiagnostisch onderzoek kan, eventueel aanvullend op individueel onderzoek, helpen bij bewustwording en consensus krijgen over een verder advies of de behandelfocus. Wil je  hiermee aan de slag? Bij ISP & meer kun je je hierin bijscholen.

GezinsDiagnostisch Onderzoek (GDO)

Iedereen in een gezin heeft invloed op elkaar. Wat de leden van het gezin doen, wat ze zeggen en hoe ze zich voelen, heeft effect op andere leden in het gezin. Ook wat wij als hulpverleners doen, heeft invloed. Door middel van een gezinsdiagnostisch onderzoek (GDO) kunnen we onderlinge patronen in kaart brengen en ook met een andere blik naar deze patronen kijken. Zo kan er beter gewerkt wordt aan dat waar het gezin last van heeft. 

Door middel van een GDO kan er onderbouwd worden waaraan gewerkt wordt met een gezin, en hoe daar zo effectief mogelijk aan gewerkt kan worden. Het GDO kan deel uitmaken van een probleemanalyse of een verklarende analyse. De focus van het onderzoek is steeds op de vraag of er samenhang is tussen de aanmeldklacht/last en de interacties binnen het gezin. 

Inhoud cursus

Hoe je een GDO vormgeeft en uitvoert, wordt bepaald door diverse contexten. De cursus is daarom zowel theoretisch als technisch van opzet. Vanuit theorie over assessment, diagnostiek, taxatie, functie-analyse en indicatiestelling binnen behandelsettingen wordt binnen deze cursus geoefend met diagnostiek en de uitwerking daarvan in de dagelijkse praktijk. Hierbij maken we gebruik van een beslismodel wat betreft diagnostiek-keuze. Daarnaast is er ruimte voor het doornemen en bespreken van het door deelnemers uitgevoerde GDO waarin we je eigen leerdoelen meenemen.

Toets

Je schrijft ter afsluiting van de cursus een GDO rapportage en deze licht je toe in een schriftelijke reflectie. Daarnaast presenteer je je reflectie op het proces van de GDO afname. Hierbij staan we stil bij je denken over je denken, in interactie met de groep ter bevordering van collectief leren.

Supervisie

Je kunt kiezen voor een supervisietraject, in het verlengde van deze cursus, specifiek gericht op het GDO in de praktijk. Dit staat los van deze cursus en dus ook van de accreditatie. Het supervisietraject in het verlengde van de GDO cursus betreft een jaar waarin elk kwartaal een groepsbijeenkomst van 2 uur plaatsvindt. In een groep van vier personen kan je tweemaal een vraag rondom een eigen GDO inbrengen gedurende dat jaar. Deze vragen kunnen over het gehele proces van het GDO gaan, zoals: gezamenlijk tot onderzoeksvragen komen, selectie onderzoeksmiddelen, uitvoering, rapportage, overgang naar behandeling of verbinding met Larger System (MDO, team, verwijzer, jeugdbescherming, etc). Voor kosten van supervisie, klik hier

Investering

De cursus beslaat vijf dagen (in totaal 30 uur, verspreid over maximaal acht maanden). De kosten van de cursus bedragen € 1470,-. Dit is inclusief een online leeromgeving die relevante literatuur over GDO bevat. De bijscholing is erkend door het NVRG en geaccrediteerd bij het NIP, de NVO en bij het SKJ. Zie Veelgestelde vragen voor de huidig lopende accreditaties. 

Wie & waar?

De cursus is bestemd voor NVRG systeemtherapeuten. Er wordt voortgebouwd op het Truijens Therapeutisch Interactiemodel, zoals dat bij ISP & meer wordt aangeboden in de opleiding tot systeemtherapeut. Met eventuele deelnemers die hier niet zijn opgeleid wordt rekening gehouden.

De cursus wordt verzorgd door Anna van der Meer en Zita Mann. Gastdocenten, waaronder Jos Truijens, kunnen betrokken zijn bij specifieke onderdelen. Je kunt de opleiding volgen op locatie van Kind & meer in Oosterbeek. Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina. Neem voor een aanbod op maat contact op. 

Data

De opleidingsdagen vinden plaats op donderdag en starten om 9.30 uur. De lesdagen duren tot 16.30 uur. 

Geplande cursus
22 augustus 2024
5 september 2024
17 oktober 2024
28 november 2024
23 januari 2025

 

Data, tijden en locaties zijn onder voorbehoud en kunnen bij onvoldoende deelname of bijzondere omstandigheden door ISP & meer worden gewijzigd, zie Algemene Voorwaarden

Ben je enthousiast geworden en wil je graag meer weten, neem dan gerust contact met ons op. Wil je je inschrijven voor de eerstvolgende cursus? Dat doe je hier! Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina. 

Reacties

De inhoud is goed te gebruiken, je leert kritisch denken over het GDO en dat is prettig.

Het “mantra” waarom een onderzoek en welke keuzes maak je, zal altijd blijven hangen.

Waardevol, veel achtergrond. Veel over de weg naar het GDO toe, dat vind ik ook belangrijk.

Veelgestelde vragen

De gemiddelde voorbereidingstijd voor een cursusdag (lezen, uitwerken van opdrachten, e.d.) ligt tussen de 5 tot 10 uur per twee weken.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om de cursus online te volgen.

Om deze cursus te kunnen volgen moet je de Theoretisch Technische Cursus van de NVRG ST opleiding afgerond hebben (dus de 212 verplichte uren opleiding). Omdat gebruik wordt gemaakt van het Truijens Therapeutisch Interactie Model © is de cursus in principe ontworpen voor mensen die opleiding hebben gehad bij ISP & meer of het ISP. In overleg kunnen we kijken of je met een andere vooropleiding systeemtherapie deel kan nemen, afhankelijk van de inhoudelijke accenten die daar zijn gelegd. 

Je kunt helaas niet deelnemen aan deze cursus met een STW registratie. 

De bijscholing is erkend door het NVRG (30 punten) en geaccrediteerd bij het NIP en de NVO en daarnaast bij het SKJ (herregistratie 30 punten, opleiding behandeling 5 punten, opleiding diagnostiek 25 punten, opleiding extra literatuurstudie 3 punten)

Meer informatie of afspraak inplannen?

Heb je vragen
over de cursus?

Wil je
inschrijven?

Scroll naar boven